середу, 20 березня 2024 р.

" Постать Івана Мазепи в історії України"

 




20 березня 2024 року виповнюється 385 років від дня народження визначного українського військового, політичного і державного діяча, гетьмана Війська Запорозького, голови козацької держави на Лівобережній і всій Наддніпрянській Україні, Івана Степановича Мазепи (1639 - 1709)

Іван Мазепа став першим українським гетьманом, який незмінно тримав гетьманську булаву упродовж майже 22 років. Це був період економічного піднесення України-Гетьманщини, піднесення церковно-релігійного життя та культури.
На початку XVIII століття, в умовах Північної війни (1700—1721), гетьман Іван Мазепа в союзі з польським королем Станіславом Лещинським та шведським королем Карлом ХІІ здійснив спробу реалізувати свій військово-політичний проект, метою якого був вихід з-під протекторату Московської держави і утворення на українських землях незалежної держави.
Освічена людина, Мазепа знав кілька іноземних мов, опікувався навчальними Закладами, сприяв книговидавництву. Коштом Івана Мазепи було збудовано, реставровано та оздоблено велику кiлькicть церковних та громадських споруд.
Князь Священої Римської імперії Іван Мазепа, світліший Гетьман та правитель України, полководець, дипломат і державний діяч був непересічною особистістю, яку оспівували відомі митці - Вольтер, Пушкин, Байрон, Ліст.
З нагоди 385- ої річниці від дня народження гетьмана України Івана Мазепи у бібліотеці-філії села Гидерим було організовано викладку літератури «Постать Івана Мазепи в історії України». Книжкові видання, розповідають про життя та діяльність гетьмана та відкривають маловідомі факти з його життя.


Немає коментарів:

Дописати коментар